b) Konferencije i radionice

ESD CONFERENCE BELGRADE 2023

U Beogradu se 18. i 19.05.2023. održala 96. međunarodna znanstvena konferencija o ekonomskom i socijalnom razvoju - "Era of Global Crisis". ESD konferencija održala se na Univerzitetu "MB". Konferenciji su prisustvovale voditeljica projekta prof.dr.sc. Vesna Vašiček te suradnica na projektu izv.prof.dr.sc. Martina Dragija Kostić. Prvog dana konferencije izv.prof.dr.sc. Martina Dragija Kostić prezentirala je rad: "Students' perception toward public sector accountant position". Rad su napisale suradnice na projektu, izv.prof.dr.sc. Martina Dragija Kostić, prof.dr.sc. Vesna Vašiček i doktorandica Ivana Pajković. 


2023 EGPA PSG XII Public Sector Financial Management Spring Workshop

Dana 27. i 28. travnja 2023. godine na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je 2023 EGPA PSG XII Public Sector Financial Management Spring Workshop. Svako proljeće redovito se održavaju navedene radionice te je Ekonomski fakultet u Zagrebu dobio čast da ove godine bude domaćin radionice koja se održala pod naslovom: "Challenges and opportunities in public sector financial management and reporting". U organizacijskom i programskom odboru radionice bile su suradnice na projektu: prof. dr. sc. Vesna Vašiček, izv. prof. dr. sc. Martina Dragija Kostić, mr. sc. Gorana Roje i Ivana Pajković, mag. oec.. Prvog dana skupa predstavljeni su ključni rezultati projekta HRZZ-PZS-2019-02-5372 „Izazovi financijskog i nefinancijskog izvještavanja jedinica javnog sektora u kontekstu promjenjivih zahtjeva korisnika informacija“, te su od strane članova projektnog tima prezentirana tri znanstvena rada. 

Prvog dana radionice u sesiji: Emerging information needs, čija je voditeljica bila suradnica na projektu izv.prof.dr.sc. Nives Botica Redmayne prezentiran je rad: "Information needs for fixed-asset management in the public sector: An exploratory analysis in South-Eastern Europe" (autori: Gorana Roje, Eugenio Anessi Pessina i Nives Botica Redmayne). Također, prvog dana radionice u sesiji: Variations on non-financial reporting, čiji je voditelj bio suradnik na projektu doc.dr.sc. Josip Čičak prezentiran je rad: "Understanding the user needs of public sector reports: usefulness of non-financial information" (autori: Matko Ljubić, Ivana Pajković, Davor Vašiček). Drugog dana radionice u sesiji: Public sector accounting education, čija je voditeljica bila suradnica na projektu izv.prof.dr.sc. Martina Dragija Kostić prezentiran je i treći rad naslova: "Future of the public sector accountant position - students perspective" (autori: Martina Dragija Kostić, Vesna Vašiček i Ivana Pajković). 


42nd EBES Conference 2023

Doktorandi Matko Ljubić i Ivana Pajković sudjelovali su na 42 EBES konferenciji koja se održala od 12. do 14. siječnja 2023. godine u Lisabonu u Portugalu. Organizator EBES konferencije je Eurasia Business and Economics Society. Konferencija je održana u hibridnom obliku, odnosno 12. siječnja je održana uživo na ISCTE-IUL Instituto Universitario de Lisboa, dok je ostala dva dana održana u online obliku putem Zoom platforme. Doktorandi na projektu sudjelovali su na konferenciji online te prezentirali radove 3. dana konferencije odnosno 14. siječnja 2023. u sesiji Accounting/Audit. Doktorandica Ivana Pajković prezentirala je rad naslova: "The use of public reports by public managers - some early evidence from Croatia" pripremljen u koautorstvu s prof.dr.sc. Vesna Vašiček i izv.prof.dr.sc. Nives Botica Redmayne. Doktorand Matko Ljubić prezentirao je rad naslova: " Should accountants be involved in non-financial reporting?" pripremljen u koautorstvu s izv.prof.dr.sc. Martina Dragija Kostić i doktorandicom Ivana Pajković. 

IBIMA Conference 2022

Izv.prof.dr.sc. Martina Dragija Kostić sudjelovala je na 40th IBIMA Conference koja se održala u virtualnom obliku putem Zoom aplikacije. U sklopu sesije Research in Banking, Finance and Accounting II, 13.prosinca 2022. godine prezentirala je rad "The adequacy of financial reports and the need for additional reporting in the public sector - the perspective of accountants in Croatia". Rad je napisan u koautorstvu s doc.dr.sc. Josip Čičak te doktorandicom Ivanom Pajković. 

CIGAR Workshop 2022 i IPSASB Research Forum

U organizaciji Berlin School of Economics and Law te CIGAR NETWORK-a od 21. do 23. rujna 2022. održao se 16. CIGAR Workshop. Tema ovogodišnje radionice bila je "Educating for Institutional Change in Public Sector Accounting?". Prvog dana radionice održali su se PhD kolokviji. Drugi dan radionice održao se u Cottbusu te su se nakon plenarne sesije održale paralelne sesije na kojima su članovi projektnog tima izložili svoje radove. U sesiji Sustainability and More, doktorand Matko Ljubić izložio je rad: "Managers' Attitudes on Public Sector Non-Financial Reporting - Some Initial Evidence from Croatia" (autori: Dragija Kostić, M., Broz Tominac, S. i Ljubić, M.). Također, doktorand Matko Ljubić bio je diskutant rada. U sesiji Asset and PSA Reforms, doktorandica Ivana Pajković prezentirala je rad naslova: "The Use and Perceived Usefulness of Public Sector Financial Statements by Politicians - Evidence from Croatia" (autori: Pajković, I., Botica Redmayne N., Vašiček, V.). U istoj sesiji prof.dr.sc. Vesna Vašiček bila je diskutantica rada. Na radionici je također sudjelovala i suradnica na projektu mr.sc. Gorana Roje koja je u sklopu sesije Asset and PSA Reforms, održala mini sesiju pod naslovom "Efficient Public Sector Asset Management: A Learning and Knowledge Sharing Program". Treći dan radionice održao se u Berlinu gdje je nakon plenarne sesije održana završna sesija. Istoga dana, održao se i IPSASB Research Forum na kojem su sudjelovali i članovi projektnog tima.  

PRVI KONGRES JAVNOG SEKTORA, NEUM

Od 22. do 24. rujna 2022. održao se "Prvi kongres javnog sektora" u prostorima Grand hotela "Neum" u Neumu. Kongres je bio namijenjen profesionalcima u području javnih financija. Tom prigodom suradnik na projektu prof.dr.sc. Davor Vašiček sudjelovao je na konferenciji kao panelist u sesiji "Poslovanje javnog sektora". Nadalje, suradnici na projektu prof.dr.sc. Davor Vašiček, doktorandica Ivana Pajković te doc.dr.sc. Josip Čičak pripremili su rad naslova: "Trendovi financijskog i nefinancijskog izvještavanja u javnom sektoru" koji je objavljen u pratećem zborniku kongresa. 

Vallis Aurea 2022

U petak, 08. rujna 2022. godine na Veleučilištu u Požegi održala se 8. međunarodna znanstvena konferencija Vallis Aurea 2022. Fokus konferencije bio je na turizmu i ruralnom razvoju te je glavna tema konferencije bila "Izazovi suvremenog turizma: ruralno-održivo-digitalno". Na ovogodišnjoj konferenciji sudjelovalo je više od 60 autora iz renomiranih institucija sa znanstvenim i stručnim člancima. Na konferenciji je sudjelovala i suradnica na projektu izv.prof.dr.sc. Martina Dragija Kostić, koja je prezentirala samostalni rad: "Kvaliteta usluge i mjerenje uspješnosti na visokim javnim učilištima". Radovi će biti objavljeni u pratećem Zborniku konferencije. Organizatori konferencije su Veleučilište u Požegi, DAAAM International Vienna te Ekonomski fakultet Uzhhorod.

12th International EIASM Public Sector Conference

Od 30. do 31. kolovoza 2022. godine održala se 12th International EIASM Public Sector Conference "Public service accounting, accountability and management". Konferencija se održala u Madridu u organizaciji sveučilišta Comillas Universidad Pontifica. Na konferenciji su sudjelovali i suradnici na projektu prof.dr.sc. Vesna Vašiček, prof.dr.sc. Davor Vašiček te doktorandica Ivana Pajković koji su u sesiji "Accounting" prezentirali rad naslova: "How do public sector managers use prescribed financial reports in public sector? - the case of Croatia". 

40th EBES CONFERENCE 2022

U organizaciji Eurasia Business and Economics Society održala se 40. EBES konferencija u Istanbulu. Konferencija se održala od 6. do 8. srpnja 2022. u hibridnom obliku odnosno kombinacija online i uživo konferencije. Na konferenciji je online sudjelovala suradnica na projektu izv.prof.dr.sc. Nives Botica Redmayne koja je prezentirala rad "Public sector reporting in the COVID-19 environment - some early evidence from New Zealand" (autori: Pajković, I., Botica Redmayne, N., Čičak, J.). 

Međunarodna znanstvena konferencija "Economics of Digital Transformation" (EDT) 2022

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci organizirao je međunarodnu znanstvenu konferenciju "Economics of Digital Transformation" DIGITOMICS koja se održala od 23. do 25. lipnja 2022. godine u hotelu Ambasador u Opatiji. Glavna tema konferencija bila je "Dealing with uncertainty" te su glavne teme rasprave bile posljedice pandemije, rata u Ukrajini te prijetnje inflacijskih pritisaka.

Na konferenciji je sudjelovao i suradnik na projektu prof.dr.sc. Davor Vašiček koji je izložio samostalni rad pod naslovom: "Methodological challenges of consolidating general government financial statements". 

Međunarodni znanstveni simpozij „Region, enterpreneurship, development“ 2022

Sveučilište u Osijeku, Ekonomski fakultet Osijek u suradnji sa Sveučilištem u Mariboru, Ekonomskim fakultetom i Sveučilištem u Tuzli te Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti organizira već 11. godinu za redom međunarodni znanstveni simpozij RED (Region, enterpreneurship, development). Ovogodišnji simpozij održao se na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, u razdoblju od 09.-11.06.2022.. 

Na simpoziju su sudjelovali i suradnici na projektu prof.dr.sc. Vesna Vašiček i doktorandica Ivana Pajković koja je prezentirala rad "Education of accountants in Croatia in the context of reform processes in the public sector" (autori: prof.dr.sc. Vesna Vašiček, izv.prof.dr.sc. Martina Dragija Kostić i doktorandica Ivana Pajković). Navedeni rad biti će objavljen u Zborniku radova RED 2022 11th International Scientific Symposium Region, enterpreneurship, development.

“FEB Zagreb 13th International Odyssey Conference on Economics and Business” 

Od 01. do 04. lipnja 2022. godine održala se 13. međunarodna Odyssey konferencija u Dubrovniku u prostorima Akademis Academie.

Na konferenciji su prezentirana dva rada koja su izradili suradnici projekta. Drugoga dana konferencije, u sesiji "Best practices in accounting and auditing", doktorandica Ivana Pajković prezentirala je rad naslova: "Public sector accounting and potential implementation of IPSAS/EPSAS in South East European Countries" (autori: prof.dr.sc. Vesna Vašiček, prof.dr.sc. Davor Vašiček, Ivana Pajković, mag.oec.). Istoga dana, u sesiji "Challenges in financial reporting and auditing", izv.prof.dr.sc. Martina Dragija Kostić i doc.dr.sc. Sanja Broz Tominac prezentirale su rad koji su napisale zajedno s doc.dr.sc. Josipom Čičkom, suradnikom na projektu koji je također sudjelovao na konferenciji. Rad koji su prezentirale naslovljen je: "Changes of reporting system for public sector entities in light of COVID-19".

Detaljan program konferencije dostupan je na slijedećem linku: https://odyssey.net.efzg.hr/conference-program_1 

EGPA Spring Workshop 2022

Od 26.-27.05.2022. na Lumsa University u Rimu održala se radionica EGPA PSG Public Sector Financial Management (PSFM) - Spring Workshop u organizaciji European Group for Public Administration. Tema ovogodišnje radionice bila je: "Rethinking Public Sector Financial Management: Public Value and Other Challenges for Accounting Studies". Nakon prošlogodišnje radionice koja je održana putem online platforme, ovogodišnja radionica realizirana je uživo te su pojedini suradnici na projektu otputovali u Rim kako bi prezentirali pripremljene radove. Članovi projektnog tima sudjelovali su s dva rada. Prvog dana u sklopu sesije "Popular and Non Financial Reporting Issues" prezentiran je rad: "Accountants' attitudes on public sector non-financial reporting - some initial evidence from Croatia". Autori rada su prof.dr.sc. Vesna Vašiček, doc.dr.sc. Josip Čičak te doktorand Matko Ljubić. Također, prvog dana u sklopu sesije "Current issues on Public Sector Accounting Reforms" prezentiran je i rad naslova: "From initial staging to adoption and implementation: a reflection on public sector accounting reforms in Southeastern Europe". Autorice rada su: mr.sc. Gorana Roje, prof.dr.sc. Jelena Poljašević i prof.dr.sc. Vesna Vašiček. Nakon prezentacije, uslijedila je diskusija gdje su pored diskutanta i ostali sudionici radionice mogli uputiti pitanja ali dati i prijedloge kako poboljšati rad.  Tako je prof.dr.sc. Vesna Vašiček vodila diskusiju rada "Users in public administrators' shoes: an experiment on popular financial report development", čiji su autori Sandra Cohen i Sotiros Karatzimas, a mr.sc. Gorana Roje vodila je diskusiju rada "Making SDGs an accounting issue: Sustainable Development Scorecard for Public Sector Organizations", autora Sandre Cohen, Francesce Mannes Rossi i Isabel Brusce. Pored navedenog, mr.sc. Gorana Roje bila je i moderatorica sesije  "Urgent Issues in the Sustainable Development Process".  Ova radionica bila je idealna prilika za susresti kolege uživo nakon 2 godine te podijeliti iskustva u području financijskog menadžmenta i računovodstva javnog sektora.

CIGAR CONFERENCE 2021

18th Biennial Comparative International Governmental Accounting Research - CIGAR Conference održala se u online formi od 23.-25.06.2021. Tema ovogodišnje konferencije bila je "Public Sector Accounting for a Sustainable Future". Na konferenciji su izložena 54 rada koja su bila prezentirana u paralelnim sesijama. Na Konferenciji su prisustvovali i suradnici na projektu, te su izložena 3 rada u 3 različite sesije. U sesiji "Public sector financial reporting and international standards" prezentiran je rad "Advantages of accrual accounting basis for public sector financial reporting in conditions of COVID" (autori: prof.dr.sc. Vesna Vašiček, prof.dr.sc. Nives Botica Redmayne, Ivana Pajković, mag.oec.). Rad su prezentirale prof.dr.sc. Vesna Vašiček i doktorandica Ivana Pajković. U sesiji "Non-financial reporting" prezentiran je rad "Non-financial disclosures and elements of performance - analysis of state owned enterprises in Southeastern Europe" (autori: izv.prof.dr.sc. Martina Dragija Kostić, doc.dr.sc. Josip Čičak, Matko Ljubić, mag.oec.). Rad je prezentirao doktorand Matko Ljubić. U sesiji "Public Sector Accounting Education" prezentiran je rad "Public sector accounting topics in study programmes of Slovenia, Croatia and B&H" (autori: prof.dr.sc. Tatjana Stanimirović, prof.dr.sc. Vesna Vašiček, prof.dr.sc. Jelena Poljašević). Nakon izloženih radova, uslijedila je diskusija o radu kako bi se dobili povratni komentari i sugestije, koji će pridonijeti poboljšanju kvalitete i znanstvenog doprinosa budućih članaka. Tako je prof.dr.sc. Vesna Vašiček održala diskusiju rada u sesiji "Public sector financial reporting and international standards", dok je izv.prof.dr.sc. Martina Dragija Kostić održala diskusiju rada u sesiji "Non-financial reporting".

Posljednjeg dana konferencije, predstavljeni su novi članovi izvršnog odbora CIGAR udruženja, među kojima je i naša suradnica na projektu prof.dr.sc. Nives Botica Redmayne. 


Međunarodni znanstveni simpozij „Region, enterpreneurship, development“ 2021

Sveučilište u Osijeku, Ekonomski fakultet Osijek u suradnji sa Sveučilištem u Mariboru, Ekonomski fakultet i Sveučilištem u Tuzli, Ekonomski fakultet Tuzla, Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti i Zavodom za znanstveni i umjetnički rad u Osijeku organizira već 10. godinu za redom međunarodni znanstveni simpozij RED (Region, enterpreneurship, development). Ovogodišnje jubilarno 10. izdanje međunarodnog simpozija održano je 17.lipnja 2021. godine, u online formi putem ZOOM aplikacije. 

Na simpoziju su sudjelovali i suradnici na projektu prof.dr.sc. Davor Vašiček i doc.dr.sc. Josip Čičak koji su u sesiji 7 - "Development" izložili pregledni rad naslova: "Non-financial reporting - challenge for Croatian public sector" (autori: prof.dr.sc. Davor Vašiček, doc.dr.sc. Josip Čičak i Matko Ljubić, mag.oec.). Navedeni rad objavljen je i u Zborniku radova RED 2021 10th International Scientific Symposium Region, enterpreneurship, development, izdavač: Sveučilište u Osijeku, Ekonomski fakultet Osijek.

ATHENS - EGPA Virtual Workshop 2021

U razdoblju od 20.-21. siječnja 2021. godine održala se radionica Athens-EGPA Virtual Workshop. Radionica se održala putem Zoom platforme. Tema ovogodišnje radionice bila je: "Enhancing Public Financial Management and Reporting to Meet the Needs of Managers and Stakeholders". Na radionici su sudjelovali i pojedini članovi projekta sa dva rada. Rad "On Public Sector Accounting and IPSAS/EPSAS application perspectives in South-East European Countries", autora: prof.dr.sc. Vesna Vašiček, prof.dr.sc. Davor Vašiček i Ivana Pajković, mag.oec., prezentiran je drugog dana u sklopu sesije: EPASAS/IPSAS and Public Sector Accounting Education. Rad su prezentirale prof.dr.sc. Vesna Vašiček i Ivana Pajković, mag.oec. U posljednoj sesiji naziva Public Sector Accounting Implementation: International Experience prezentiran je rad suradnika na projektu mr.sc. Gorane Roje, prof.dr.sc. Nives Botica Redmayne i prof.dr.sc. Davora Vašičeka, naslova: "The role of accounting and asset management legislative and strategic planning frameworks in assuring better public management decision making: some evidence from SEE countries". Rad je prezentirala mr.sc. Gorana Roje. Nakon prezentacije radova, sudionici radionice mogli su uputiti konstruktivne kritike za unaprjeđenje radova. Tako je prof.dr.sc. Vesna Vašiček vodila diskusiju rada "Public sector accounting education: A structured literature review", čiji su autori Sotiros Karatzimas, Jens Heiling i Caroline Aggestam-Pontoppidan, a mr.sc. Gorana Roje vodila je diskusiju rada "Asessing the Practice of Accrual Accounting for Accountability and Financial Performance in Local Governments of Cameroon", autora Susana Yene Awasom C. i Micheal Fossung F.  Ova radionica bila je idealna prilika za susresti kolege, iako u online formi, koji se bave istraživanjima u računovodstvu javnog sektora i podijeliti nova iskustva.

Program radionice dostupan je na slijedećem linku: Detailed program (aueb.gr) 

34th EBES Conference 2021

Od 6.-8. siječnja 2021. održana je 34. EBES konferencija u organizaciji društva Eurasia Business and Economics Society. Konferencija je održana putem Zoom platforme. Suradnici na projektu prof.dr.sc. Nives Botica Redmayne, prof.dr.sc. Vesna Vašiček te dr.sc. Josip Čičak sudjelovali su na konferenciji sa radom "Analysis of Nonfinancial Reporting and Integrated Reporting Application - The Case of State-Owned Companies in Croatia, Slovenia and Serbia - Some Initial Evidence". Rad je izložio suradnik na projektu dr.sc. Josip Čičak posljednjeg dana konferencije u sesiji Računovodstvo/revizija. 

Na slijedećem linku dostupan je program konferencije: https://www.ebesweb.org/34th-EBES-Conference-Athens_files/34th-EBES-Conference-Program.pdf

EDT Conference 2020

Sveučilište u Rijeci, Ekonomski fakultet Rijeka organizator je znanstvene konferencije “Monetary and fiscal policy at the crossroads”, „Economics of Digital Transformation“ koja se održala u online formi u razdoblju od 24.lipnja do 26.lipnja 2020. godine.

Cilj EDT konferencije je suočiti se s izazovima temeljnih promjena ekonomske teorije i prakse koja dolazi kroz proces digitalizacije kao jednog od najistaknutijih globalnih fenomena. Sudionici konferencije bi trebali uvidjeti nove makroekonomske politike, monetarnu i fiskalnu teoriju i praksu, napredak teorije industrijske organizacije, nove poslovne modele i pristupe omogućene napretkom tehnoloških mogućnosti.

Na konferenciji je prezentiran rad naslova „Accounting model for monitoring capital project financed through blending public-private partnership with EU funds in Croatia“, rad koji su suradnici na projektu prof.dr.sc. Davor Vašiček i dr.sc. Josip Čičak napisali u suradnji sa doc.dr.sc. Ana Marijom Sikirić.

U nedostatku vlastitih sredstava financiranja i javni i privatni investitori sve više dovode u pitanje mogućnosti i ekonomsku opravdanost financiranja kapitalnih projekata kroz modele javno privatnog partnerstva. Posebno atraktivan i poželjan oblik financiranja jesu nepovratna sredstva iz EU fondova. Računovodstveno praćenje kapitalnih projekata pri korištenju modernih oblika financiranja i njihovo spajanje zahtijeva identificiranje novih i odgovarajućih računovodstvenih modela koji bi se uskladili sa znanstvenim i pravnim okvirima uspostavljenim na međunarodnoj i nacionalnoj razini. Stoga su suradnici na projektu u radu prikazali rezultate kvalitativne analize na temelju koje predlažu računovodstveni model  priznavanja navedenih financijski složenih investicijskih aktivnosti.

“FEB Zagreb 11th International Odyssey Conference on Economics and Business” 

Od 16.-20. lipnja 2020. trebala se održati 11. međunarodna Odyssey konferencija u Šibeniku u organizaciji Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Zbog nepovoljne epidemiološke situacije uzrokovane pandemijom COVID-19, konferencija se održala ali u online formi.

Odyssey je međunarodna znanstvena konferencija koja pokriva širok spektar tema iz područja ekonomije i poslovne ekonomije, a svaka se konferencija održava na određenu aktualnu ekonomsku ili poslovnu temu. Radovi se recenziraju i objavljuju u Zborniku konferencije koji je referiran u međunarodnim bibliografskim bazama EconLit, ProQuest i EBSCO, a odabrani radovi objavljuju se i u časopisima u izdanju Ekonomskog fakulteta - Zagreb.

Online konferencija održala se 19. lipnja 2020. putem platforme Google Meet. Na konferenciji je prisustvovala doc.dr.sc. Sanja Broz Tominac, suradnica na projektu koja je prezentirala rad „The assessment of quality and usefulness of external financial reports at public higher education institutions – case of Croatia“ napisan zajedno  sa suradnicima na projektu, prof.dr.sc. Davorom Vašičekom i doc.dr.sc. Martinom Dragijom Kostić.  

U radu se istražuje kvaliteta i korisnost eksternih financijskih izvješća koja se sastavljaju na Hrvatskim javnim sveučilištima i veleučilištima a za potrebe upravljačke strukture. Prethodne studije pokazuju da su eksterna financijska izvješća pripremljena u skladu sa zakonskim odredbama o izvještavanju te imaju univerzalnu strukturu i sadržaj koji je propisan za sve proračunske korisnike te ne naglašava specifičnosti institucija visokog obrazovanja. Također, dosad ne postoje istraživanja o korisnosti eksternih financijskih izvješća za potrebe upravljačke strukture. Statistička obrada podataka pokazala je kako su eksterna financijska izvješća korisna za prezentaciju financijske pozicije i u procesu donošenja odluka. Zaključak provedenog istraživanja je da, bez obzira na trenutnu upotrebu eksternih financijskih izvještaja u različite svrhe, postoji snažna potreba za poboljšanjem postojećeg sustava eksternog izvještavanja kako bi se proširio obujam računovodstvenih informacija koje eksterna financijska izvješća čine korisnijim za potrebe upravljanja.

Rad je objavljen i u Zborniku radova 11th International Odyssey Conference on Economics and Business, izdavač: Sveučilište u Zagrebu, Ekonomski fakultet.

Detaljni program konferencije dostupan je na slijedećem linku: https://odyssey.net.efzg.hr/BOLD


CIGAR WORKSHOP 2020

U razdoblju od 16.-17. lipnja 2020. trebao se održati „Cigar Workshop 2020“ u Norveškoj na kampusu Drammen of the University of South-Eastern Norway. Zbog epidemiološke situacije uzrokovane pojavom virusa COVID-19 radionica se nije održala u Norveškoj već je održana u online formi. Tema ovogodišnje radionice bila je: „The Quality of Public Sector Audit: Profession, Institutions and Standards“.

Kroz više tematskih sesija na skupu su predstavljeni radovi renomiranih autora u području državne revizije. Na radionici je prisustvovala i voditeljica projekta prof.dr.sc. Vesna Vašiček koja je u suradnji sa kolegicama prof.dr.sc. Jelenom Poljašević sa Sveučilišta u Banja Luci, Ekonomski fakultet te prof.dr.sc. Tatjanom Jovanović sa Sveučilišta u Ljubljani, Fakultet za upravu pripremila rad naslova: „The impact of Supreme Audit Institutions in assuming the responsibility of public sector institutions for the use of public money – The case of Croatia, Bosnia and Herzegovina, and Slovenia“.

Svrha ovog rada bila je prezentirati razvoj i obilježja vrhovnih revizijskih institucija  u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji te dati komparativni  prikaz  provedbe državne revizije u navedenim državama. Istraživanje se temeljilo na  javno dostupnim podacima o provedbi revizije u navedenim državama. U radu su analizirani rezultati rada državne revizije kroz petogodišnje razdoblje  u navedenim državama s ciljem da se uoče i kvantificiraju učinci djelovanja državne revizije u postizanju zakonitosti i usklađenosti poslovanja te učinkovitosti, djelotvornosti i ekonomičnosti jedinica javnog sektora. Provedeno istraživanje obuhvatilo je analizu broja provedenih revizija u promatranim državama prema vrstama revizije i subjektima revizije u razdoblju od 5 godina, analizu izvješća i  danih mišljenja u provedbi financijske revizije i revizije usklađenosti, analizu izvješća i provedbe revizije uspješnosti te analizu danih naloga i preporuka po obavljenim revizijama i rezultate praćenja prihvaćanja naloga i preporuka. Rezultati istraživanja u ovom radu dali su detaljni uvid u rezultate i učinke djelovanja državne revizije u postizanju odgovornosti jedinica javnog sektora za zakonito, namjensko i učinkovito korištenje javnih sredstava u spomenutim državama.

Detaljni program radionice dostupan je na slijedećem linku:

https://www.usn.no/activities/cigar-workshop-ipsasb-research-forum-2020


Međunarodni znanstveni simpozij „Region, enterpreneurship, development“ 2020

Sveučilište u Osijeku, Ekonomski fakultet Osijek u suradnji sa Sveučilištem u Mariboru, Ekonomski fakultet i Sveučilištem u Tuzli, Ekonomski fakultet Tuzla, Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti i Zavodom za znanstveni i umjetnički rad u Osijeku organizira već 9. godinu za redom međunarodni znanstveni simpozij RED (Region, enterpreneurship, development). Ovogodišnje 9. izdanje međunarodnog simpozija trebalo se održati u Osijeku, u razdoblju od 4.-5. lipnja 2020., no zbog nepovoljne epidemiološke situacije uzrokovane pojavom virusa COVID-19 simpozij je otkazan. No, prihvaćeni radovi objavljeni su u Zborniku radova RED 2020 9th International Scientific Symposium Region, enterpreneurship, development, izdavač: Sveučilište u Osijeku, Ekonomski fakultet Osijek.

U zborniku radova prihvaćen je i objavljen rad suradnika na projektu prof.dr.sc. Davora Vašičeka, doc.dr.sc. Martine Dragije Kostić i doc.dr.sc. Sanje Broz Tominac, naslova: „Accounting information in the function of cost management at higher education institutions“.

Važna komponenta svakog društva su i institucije visokog obrazovanja koje su neprekidno uključene u različite procese reformi osobito one koje su vezane za održavanje financijske održivosti i rasta kvalitete znanstvenih procesa i obrazovanja. Stoga, jedan od najvećih izazova je efikasno upravljanje institucijama visokog obrazovanja. Prikladan računovodstveno informacijski sustav koji pruža informacije o troškovima nezaobilazan je za uspješno upravljanje institucijama visokog obrazovanja. Glavni cilj rada bio je istražiti računovodstveni informacijski sustav u Republici Hrvatskoj sa naglaskom na razvoj računovodstva troškova koji je neophodan za kvalitetno upravljanje institucijama visokog obrazovanja. Navedeni sustav uspoređen je sa sustavima koji prevladavaju u razvijenim zemljama svijeta. Nakon istraživanja dostupne i relevantne literature izveden je zaključak kako institucije visokog obrazovanja u Hrvatskoj imaju razvijen računovodstveni sustav koji zadovoljava zakonske odredbe vezane za računovodstveno i financijsko izvještavanje, a nije usmjereno na razvoj internog sustava izvještavanja koji će biti u funkciji efikasnog upravljanja troškovima.

 Zbornik radova sa objavljenim radom dostupan je na slijedećem linku:

http://www.efos.unios.hr/red/wp-content/uploads/sites/20/2020/06/RED-2020-Proceedings.pdf