a) Novosti i najaveJAVNO PREDSTAVLJANJE PROJEKTA

Na Ekonomskom fakultetu Zagreb održano je 10.12.2019. javno predstavljanje projekta HRZZ - PZS -2019 -02- 5372 IZAZOVI FINANCIJSKOG I NEFINANCIJSKOG IZVJEŠTAVANJA JEDINICA JAVNOG SEKTORA U KONTEKSTU PROMJENJIVIH ZAHTJEVA KORISNIKA INFORMACIJA“. Projekt financira Hrvatska zaklada za znanost u okviru „Programa suradnje s hrvatskim znanstvenicima u dijaspori - ZNANSTVENA SURADNJA“ u razdoblju od 1. listopada 2019.- 31. svibnja 2023. Voditeljica projekta je prof.dr.sc. Vesna Vašiček, a suvoditelj projekta je Nives Botica Radmayne i suradna institucija je Massey University, School of Accountancy, Palmerston North, New Zealand.

Područje istraživanja je računovodstvo i financijsko izvještavanje jedinica javnog sektora te integrirano izvještavanje kao novi izazov za jedinice javnog sektora i odgovor na integrirano razmišljanje. Rezultati Projekta su usmjereni na stjecanje doktorata zaposlenih doktoranada i na znanstvenu produkciju istraživača na Projektu. Osim toga, u okviru rezultata istraživanja predložit će se prikladna teorijska i praktična rješenja okvira računovodstva, financijskog i integriranog izvještavanja jedinica javnog sektora utemeljena na međunarodno prihvatljivim kriterijima i relevantnim znanstvenim izvorima, a primjenjiva u javnom sektoru Republike Hrvatske.

Projektni tim ima uz voditeljicu i suvoditeljicu 7 istraživača što uključuje dva doktoranda zaposlena na Projektu.

Predstavljanju Projekta prisustvovao je prodekan izv.prof.dr.sc. Božidar Jaković i pročelnica Katedre za računovodstvo prof. dr. sc. Ivana Mamić Sačer koji su u ime Uprave EFZG naglasili značaj realiziranih znanstvenih projekata za znanstvenu produkciju EFZG-a i pohvalili napore pojedinaca i grupa u pripremi i dobivanju takvih projekata.

Projekt su predstavile voditeljica prof.dr.sc. Vesna Vašiček i suradnica na Projektu doc.dr.sc. Martina Dragija Kostić. Predstavljanju Projekta uz ostale članove projektnog tima, profesorice i profesore EFZG-a, prisustvovali su predstavnici institucija čija podrška je relevantna za provedbu Projekta: Ministarstva financija, Državnog ureda za reviziju, Ministarstva državne imovine, Državnog zavoda za statistiku, te predstavnice Hrvatske zaklade za znanost koje su kratkim osvrtom predstavile cjelinu programa „Znanstvena suradnja“.


Javna prezentacija Projekta HRZZ – PZS – 2019 -02- 5372

“IZAZOVI FINANCIJSKOG I NEFINANCIJSKOG IZVJEŠTAVANJA JEDINICA JAVNOG SEKTORA U KONTEKSTU PROMJENJIVIH ZAHTJEVA KORISNIKA INFORMACIJA”

(“CHALLENGES OF FINANCIAL AND NON-FINANCIAL REPORTING BY PUBLIC SECTOR ENTITIES IN THE CHANGING USER NEEDS ENVIRONMENT”)

Javna prezentacija Projekta održat će se na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, u dvorani 51 (istočni ulaz u zgradu Fakulteta), u utorak 10. prosinca 2019. u 14,30 sati.

Projekt je Upravni odbor Hrvatske zaklade za znanost prihvatio za financiranje u okviru Programa suradnje s hrvatskim znanstvenicima u dijaspori „ZNANSTVENA SURADNJA“.

Projekt je odobren za financiranje u razdoblju od 1. listopada 2019. – 31. svibnja 2023. i okuplja tim od 9 istraživača što uključuje i dva novozaposlena doktoranda.

Aktivnosti u sklopu Projekta odnose se na područja: proračunskog računovodstva, financijskog i nefinancijskog izvještavanja jedinica javnog sektora. U okviru rezultata istraživanja predložit će se prikladna teorijska i praktična rješenja okvira računovodstva, financijskog i integriranog izvještavanja jedinica javnog sektora utemeljena na međunarodno prihvatljivim kriterijima i relevantnim znanstvenim izvorima, a primjenjiva u javnom sektoru Republike Hrvatske.